Een verstopte regenpijp kan vervelende gevolgen hebben en is vaak het resultaat van slecht onderhoud van de dakgoot. Hoe je een dakgoot het beste kunt onderhouden en hoe vaak je een dakgoot moet schoonmaken is afhankelijk van een aantal factoren.
In dit artikel leggen we uit waar je op moet letten bij het onderhouden en schoonmaken van de dakgoot en geven we handige tips!
Hoe vaak een dakgoot schoonmaken?
Bij het monteren van onze mastgoten krijgen we vaak de vraag hoe vaak een goot schoongemaakt moet worden. Dat is afhankelijk van de omgeving. Als er rondom veel bomen staan die jaarlijks al het blad verliezen is het noodzakelijk 1 keer per jaar de dakgoot grondig schoon te maken. Wanneer er in de omgeving geen bomen staan is het niet nodig om ieder jaar de goot te reinigen. Dan volstaat 1 keer in de 2 of 3 jaar.
Het kan ook helpen om een vergaarbak in het gootsysteem te plaatsen. Deze zorgt ervoor dat de regenpijp verstopt raakt.
Welke tijd van het jaar kun je het beste de dakgoot schoonmaken?
Wij adviseren dit na de herfst te doen. Als de bomen al het blad verloren hebben. Dit is meestal rond begin November het geval.
Waarom is het schoonmaken van een dakgoot belangrijk?
Een gevolg van een slecht onderhouden afvoersysteem is verstopping. Vaak raak de regenpijp of afvoer verstopt. Met als gevolg een overstroming van de mastgoot. Dit zorgt vaak voor lekkage, schimmelvorming, schade aan het dak ongedierte of ijsvorming in de winter. Kortom, met het regelmatig schoonmaken van de dakgoot voorkom je grotere schade en hoge kosten.
Een aantal tips voor het schoonmaken en onderhouden van de dakgoot
- Gebruik altijd de juiste veiligheidsuitrusting, zoals een ladder en veiligheidsharnas, wanneer je op de ladder staat of het dak op gaat.
- Zorg ervoor dat de ladder stabiel staat en op een vlakke ondergrond staat voordat je begint met het beklimmen ervan.
- Controleer je dakgoten en afvoeren regelmatig, bij voorkeur minstens twee keer per jaar, in de lente en de herfst.
- Verwijder bladeren, takken, vuil en ander afval uit de dakgoten met behulp van een handschep, een tuinslang met een krachtige spuitkop of een speciale dakgootschoonmaakset.
- Spoel de dakgoten en afvoeren grondig uit met water om eventuele overgebleven resten te verwijderen en ervoor te zorgen dat het water vrij kan stromen.
- Controleer of het water goed wegloopt van de afvoerpijp.
- Controleer de dakgoten op eventuele beschadigingen, zoals scheuren, deuken of losse naden. Repareer deze zo snel mogelijk om verdere schade te voorkomen.
- Controleer of de afvoerpijp niet verstopt is. Gebruik indien nodig een ontstoppingsveer om verstoppingen te verwijderen.
- Plaats een vergaarbak waarmee je in veel gevallen verstopping van de afvoer kunt voorkomen. Leeg deze wel regelmatig.
- Zorg ervoor dat de afvoerpijp goed is aangesloten op de dakgoot en dat er geen lekken zijn.
- Snoei bomen en struiken in de buurt van je dakgoot om te voorkomen dat bladeren en takken gemakkelijk in de dakgoot vallen.