Dakpanplaten Monteren

Eén van de belangrijkste voordelen van dakpanplaten is dat deze eenvoudig zelf te monteren zijn. Wij leveren de hoogwaardige dakpanplaten van het merk Budmat. Dit merk heeft veel instructievideo’s beschikbaar die je kunt gebruiken om zelf de dakpanplaten te monteren en het dak verder af te werken.

In dit artikel geven we een korte uitleg over de dakpanplaten van Budmat, verschillende dakpanplaten in ons assortiment en geven we een uitgebreide stap voor stap instructie voor het monteren van dakpanplaten.

Over Budmat

Budmat is een ervaren fabrikant van dakbedekkingen, met meer dan 30 jaar ervaring, gespecialiseerd in innovatieve dak oplossingen. Hun focus ligt op het leveren van hoge kwaliteit en esthetisch aantrekkelijke dakbedekkingen door middel van het gebruik van nieuwe technologieën. Hun belangrijkste innovatie is het systeem van modulaire dakpanplaten en gootstukken, wat resulteert in mooiere en meer esthetisch verfijnde daken.

Wij bieden het complete Budmat assortiment waarmee we een volledig modulair daksysteem kunnen leveren.

Verschillende dakpanplaten

De dakpanplaten van Budmat zijn haast niet te onderscheiden van echte dakpannen. Het grote voordeel van dakpanplaten is dat het leggen van de platen vele malen sneller gaat dan het leggen van een dakpannan dak. Daarnaast zijn dakpanplaten een stuk goedkoper, is het relatief eenvoudig om de dakpanplaten zelf te monteren en zijn dakpanplaten onderhoudsvrij.

Het assortiment dakpanplaten bestaat uit twee typen; dakpanplaten die wij op maat laten maken en module dakpanplaten.

Module dakpanplaten

Deze module dakpanplaten zijn verkrijgbaar in verschillende stijlen. Van een klassieke uitstraling zoals de Bella Sara tot een moderne look met het type Garda. Deze module platen zijn verkrijgbaar in 10 verschillende kleuren. Afhankelijk van de keuze voor een D-matt of X-matt coating.

Het formaat van deze module platen is 1190mm breed en 845mm lengte.

Overzicht van de module dakpanplaten

Dakpanplaten op maat

De dakpanplaten die we op maat laten maken zijn verkrijgbaar in 3 stijlen, 15 verschillende kleuren (beschikbare kleur afhankelijk van de coating) en verkrijgbaar met een anti condens- en lawaaivilt.

De standaard breedte van deze dakpanplaat is 1200mm. Bij het bestellen kun je zelf de lengte per plaat en het aantal platen invoeren. Dakpanplaten op maat laten maken is voornamelijk handig bij grote daken.

Een overzicht van onze dakpanplaten die we op maat maken

Monteren van dakpanplaten. Een stap voor stap uitleg

Het zelf kunnen monteren van dakpanplaten is één van de grote voordelen wanneer je kiest voor een dakbedekking met dakpanplaten. Zowel de module dakpanplaten als de dakplaten op maat kunnen eenvoudig zelf gemonteerd worden. Samen met leverancier Budmat hebben we een stap voor stap instructie uitgewerkt. Bij iedere stap hebben we links geplaatst naar de juiste producten en bevestigingsmaterialen. En hebben we een instructievideo toegevoegd.

Onderstaande video laat stap voor stap zien hoe je een compleet dak legt met gootstroken, dakpanplaten en afwerking. Let op, in deze video is de stap voor het monteren van de lekdorpel niet meegenomen. Bij stap 3 staat beschreven hoe je de lekdorpels monteert. Inclusief een montage video.

Stap 1 – dak gereed maken en panlatten bevestigen

Bevestig op de juiste manier de panlatten op het dak. Bekijk goed de instructies per type dakpanplaat. De gewenste afstand tussen de panlatten kan per model of type verschillen. Wij adviseren voor het monteren van de panlatten de houtschroeven te gebruiken: https://bozetrade.eu/categorie/montage-materiaal/schroeven/houtschroeven/

Stap 2 – monteren van de gootstroken

Bij het kiezen van de juiste gootstroken is het belangrijk dat de gootstroken zijn voorzien van dezelfde coating als de dakpanplaten.

Begin aan de linkerkant van het dak en schuif de gootstroken in elkaar voor een optimale stevige bevestiging.

Gootstrook (eaves flashing)

Montageschroeven

Montage video voor het monteren van de gootstroken

Stap 3 – plaatsen van de boeiplanken en lekdorpel

De boeiplanken worden bevestigd aan de zijkant van het dak. En je maakt gebruik van linker- en rechter delen.

 • Bij het monteren van boeiplanken maak je gebruik van linker – en rechter delen.
 • Begin met de montage onderaan het dak en werk naar boven toe
 • Schuif de boeiplanken in elkaar voor een stevige montage
 • Met de klemmen zet je de boeiplanken vast op de panlatten.

Boeiplanken en lekdorpel

Instructievideo voor montage van boekplanken

Zodra de boeiplanken gemonteerd zijn kun je de lekdorpels gaan plaatsen. Deze wordt aan de buitenkant over de boeiplank heen gemonteerd.

Instructievideo voor montage van lekdorpel

 • Ook voor de lekdorper geldt dat er wordt gewerkt met een linker en rechterdeel.
 • Werk bij de bevestiging met platte schroeven zodat de lekdorpels over elkaar heen geschoven kunnen worden.

Montageschroeven voor de lekdorpel

Stap 4 – Bevestiging van de startprofielen

De startprofielen met ventilatie worden onderaan het dak geplaatst, over de gootstrook heen. De ventilatie openingen in het startprofiel zorgen voor ventilatie onder de dakpanplaten.

 • Ook voor het monteren van de startprofielen geldt, werk van links naar rechts en plaats de profiel strak tegen elkaar aan.
 • Voor de montage adviseren wij de 4,8 x 35mm schroeven te gebruiken.

Verschillende startprofielen

Montageschroeven voor startprofielen

Instructievideo voor montage van startprofielen

Stap 5 – het plaatsen van de dakpanplaten

Nu al het zetwerk is geplaatst is het tijd om de dakpanplaten één voor één op het dak te monteren.

Omdat er tussen de verschillende type dakpanplaten kleine verschillen zitten in de manier waarop de platen gemonteerd moeten worden. Zijn er voor een aantal typen instructievideo’s beschikbaar.

Instructievideo module dakpanplaat type Como

Instructievideo module dakpanplaat type Venetië

Instructievideo module dakpanplaat type Bella Sara

Tips voor het monteren van de dakpanplaten

 • Werk bij het monteren van onder naar boven. De eerste plaat bevestig je dus onderaan het dak en de volgende plaats je de volgend plaat erboven en schuif je deels over de andere plaat heen.
 • Alleen de onderste plaat bevestig je aan de panlatten met schroeven.
 • De voorgeboorde gaten in de dakpanplaten gebruik je om de dakpanplaten aan elkaar te bevestigen.
 • Gebruik hiervoor de 4.8x x19mm koppelschroeven. Deze zijn verkrijgbaar in iedere kleur.
 • Als laatste stap zorg je dat de eerste rij precies recht ligt. Pas dan bevestig je iedere dakpanplaat aan de panlatten. Gebruik hiervoor de wandbeplating schroeven.
 • Vervolgens begin je aan de tweede rij dakpanplaten. Deze tweede rij bevestig je vervolgens aan de eerste rij met de koppelschroeven. Hiervoor gebruik je de voorgeboorde gaten in de dakpanplaten.

Stap 6 – Afwerken met windveer en nokvorst

Heeft u gekozen voor de module dakpanplaten van het type Bella Sara, Murano of Venetië? Dan is het ook mogelijk om voor kantpannen te kiezen. In dat geval sla je stap 6 over en ga je direct door naar stap 7.

De windveren worden geplaats aan de zijkant van het dak. En kunnen geplaats worden in combinatie met alle type dakpanplaten.

Overzicht van verschillende windveren

Windveer en nokvorst zijn verkrijgbaar met verschillende coatings: Aluminium/Zink, Polyester Glans, Ultra Mat en X-matt.

Verschillende uitvoeren van de nokvorst beschikbaar:

 • Vlakke Nokvorst Met Omgezette Randen. Vlakke nokken zijn door het strakke uiterlijk bij uitstek geschikt voor onze felsplaten, maar ook voor andere toepassingen geschikt.
 • Trapezium Nokvorst. De trapezium nokvorst geeft een mooi strak uiterlijk voor wie geen ronde nokvorst wil.
 • Extra Brede Nokvorst. Heeft u per ongeluk uw dakplaten te kort besteld? Heeft u om wat voor reden dan ook meer overstek nodig over uw dakplaten? Dan is deze extra brede nokvorst wat u nodig heeft.
 • Trapezoïdale Halfronde Nok. De halfronde trapezoïdale nokvorst, speciaal ontworpen voor daken met een vrij scherpe punt. Uitermate geschikt voor dakpanplaten Toscane, Benelux en Piotr.

Montage schroeven voor nokvorst: 4.8x35mm met platte kop.

Instructievideo voor montage van nokvorst

Stap 7 – Plaatsen van kantpannen

Wanneer je kiest voor de module dakpanplaten van het type Bella Sara, Murano of Venetië is het mogelijk om te kiezen voor een afwerking met kantpannen. De kantpannen maken het dak helemaal compleet en het verschil met een ‘echt’ pannendak is nauwelijks zichtbaar.

Overzicht van kantpannen

Hou er rekening mee dat je met kantpannen altijd een rechter- en linkerpan hebt.

Instructievideo voor montage van kantpannen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *